Koji trendovi u web dizajnu nas čekaju u 2017. godini?

Home / Blog / Koji trendovi u web dizajnu nas čekaju u 2017. godini?

Kada pogledamo 2016. godinu, trendovi u web dizajnu su se pokazali veoma interesantnim, a pitanje koje dizajneri postavljaju je jednostavno: ˝Šta će to definisati web dizajn u 2017. godini?˝

Špekulacija ima mnogo i mišljenja su podoljena, međutim, najverovatnije je da će upravo neke od sledećih stavki preuzeti vodeće mesto u web dizajnu .

Layouti koji dovode ˝content˝ do izražaja

Poslednjih nekoliko godina smo imali prilike da svedočimo tome kako su ljudi menjali mišljenja i različito se opredeljivali kada je u pitanju web dizajn okrenut biznisu i dizajneri su generalno ustanovili da je sam sadržaj web prezentacije dosta važniji od samog izgleda, ali da naravno korisnično iskustvo mora da bude na određenom nivou.

Upravo iz tog razloga, u 2017. godini nas očekuje još ravniji, i više minimalistički okrenut dizajn koji će sa sobom u layout-u dizajna dovesti sadržaj do izražaja i time što više zadržati korisnika na sajtu.

Veliki i boldovani dizajn

Kako se sve češće nalazimo u situacijama u kojima nemamo previše vremena da se bavimo predugačkim potragama za informacijama, svakome je korisno da brzo dođe do potrebnog odgovora. Baš zbog toga je ovakav dizajn ˝user friendly˝ i pokazao se kao veoma koristan u većini slučajeva.

Primeri ˝big and bold˝ dizajna

 

Naravno, ovde se ne podrazumeva da je font isključivo ˝mastan˝ i boldovan, već generalno da su ključne informacije istaknute.

Povećano korišćenje SVG-a

SVG (scalable vector graphic – srb. prilagodljiva vektorska gravika) svakako sa sobom donosi veliku prednost web dizajnerima i developerima u odnosu na klasične formate fotografija kao što je JPG,  PNG, GIF..

Ključna prednost ovakvih grafika je u tome što nisu orientisane pixel grafikom već se grafike nalaze u vektorskim dimenzijama. Samim tim, svaka grafika je lakše prilagodljiva bilo kojoj bodlozi i bilo kom formatu.

Više korišćenje svetlijih boja

Kako su u 2016. minimalizam i brutalizam najviše dolazili do izražaja, nastoji ideja da se oni na neki način spoje i iz te fuzije proiziđe dizajn kvalitetnije sadržine. U skladu sa time, logičan zaključak bi bio da će se koristiti velika količina što svetlijih boja.

Češće korišćenje animacija

Nije tajna da su animacije alat koji dizajneri često vole da koriste. Preglednost, pristupačnost i svakako jednostavnost samo su neke od prednosti koji ovakav vid grafike može da doprinese kada je u pitanju ˝user expirience˝ na vašem web sajtu.

Akcenat na dizajnu za isporučivanje inofrmacija

Isporučivanje sadržaja svakako je ˝vruća˝ tema i predstavlja izazov za dizajnera ili developera. Tada do izražaja najviše dolaze demografija, kontekst i generalno ponašanje korisnika na samoj prezentaciji.

Na primer, ukoliko je demografija i kontekst nisu dovoljno dobri, ponašanje korisnika na sajtu će biti haotično, neće moći da pronađe adekvatno rešenje u određenom vremenskom periodu i on korisnik će jednostavno napustiti sajt i krenuti u potragu za drugim rešenjem, a to nikako nije ono što kao vlasnici sajta želimo.

Upravo zbog gore navedenih stvari, pretpostavljamo da će se velik akcenat staviti upravo na isporučivanju sadržaja, a jedan od favorita u ovom slučaju svakako jeste personalizovano isporučivanje.

Kako bismo personalizovali sadržaj, moramo se okrenuti pomenutim stavkama:

  • Demografiji: Ko su naši potencijalni potrošači i odakle dolaze?
  • Njihovo ponašanje: Kuda se kreću po prezentaciji i šta su ranije radili na vašoj adresi? Da li su prvi put na njoj?
  • Kontekst: Sa kojeg uređaja dolaze i koji pretraživač koriste? Kako su vas pronašli? Da li su se registrovali na vaš sajt ili ne i koliko im je sam sadržaj na sajtu interesantan?

Kada pronađete odgovore na ova pitanja, tada ćete znati kako da najbolje personalizujete sajt odnosno prilagodite ga za najveći broj vaših korisnika, odnosno prilagodite sajt niši korisnika koja vas u najvećoj meri posećuje.

Naravno, šta nas zaista očekuje i koji će se trendovi postaviti na nama je da otkrijemo u narednom periodu, a šta god da se desi svakako će doprineti zajednici developera i dizajnera na internetu.

 

Pročitajte još